Oslo Short Film Festival 2023 i Filmmagasinet

Oslo Short Film Festival 2023 i Filmmagasinet

Takk Thor Aaberg for at du skrev om filmfestivalen vår i Filmmagasinet!

Oslo Short Film Festival 2023 går av stabelen 31. august til 1. september med et mangfoldig todagersprogram med de nyeste indiefilmene. Nok en gang setter vi opp det store lerretet i de kunstneriske salene på Sentralen og bringer uavhengig film til hjertet av Kvadraturen. 

Årets utgave finner sted i Sentralens raffinerte Forstanderskapssalen. Den moderne utstyrte salen ligger i 3. etasje på Sentralen, og den stilrene innredningen gir perfekte rammer for kvalitetsvisninger i en koselig og intim atmosfære som til det fulle gjenspeiler festivalens karakter.  

OSFF23 går over to dager og viser 19 korte fortellinger og dokumentarer av filmskapere fra alle samfunnslag. Årets program spenner fra komedie og feelgood til drama og livsbaserte historier, og hver visning er nøye kuratert for å ta publikum med på en filmisk reise.

31. august utforsker visningsspor 1 og 2 følelsen av tilhørighet med to programmer som dykker ned i familiebåndene og båndene som oppstår i et fellesskap. Denne dagen vises blant annet Unborn Biru av den norske filmskaperen Inga Elin Marakatt, som var en del av kortfilmprogrammet i Sundance 2023 og vant prisen «Films from the North» under Tromsø internasjonale filmfestival 2023. Vi viser også den ti ganger prisbelønte Demon Box(Canada) av Sean Wainsteim og dokumentarfilmene The Trip (Rimantas Oičenka, Litauen) og Harvesting Our Tea (Sheida Kiran, Storbritannia). 

Dag 2 er viet til historier inspirert av virkelige hendelser som har oppstått under kriser eller i hverdagslige relasjoner. Gjennom 10 fortellinger og dokumentarer har den andre dagen av OSFF23 en mer antroposentrisk tilnærming. 

Den prisbelønte kortfilmen Mariupol. A Hundred Nights tar oss med inn i krigssonen gjennom historien om en liten jente som våkner opp i en brennende by og prøver å finne andre overlevende. The Wild Summon (Official Selection Cannes Film Festival 2023 – Short Film Competition) følger villaksens dramatiske livssyklus i menneskeskikkelse gjennom en naturhistorisk fantasifilm fortalt av den legendariske Marianne Faithfull.

Endelig, i Crystal Bear-vinneren fra 2023, Man khod, man ham miraghsam (And Me, I’m Dancing Too), dukker det opp et rørende portrett av en generasjon unge iranere som er innesperret av den islamske republikkens rigide regler. Filmen er en blanding av dokumentar og fiksjon, hvor grensene mellom fiksjon og virkelighet omsider oppløses.

Begge dagene består programmet av en felles fortelling som deles gjennom filmskapernes ulike estetiker og perspektiver. Målet er å ta publikum med til ulike steder og kulturer, samt å vekke følelser og sette i gang nye samtaler. Oslo Short Film Festival har eksistert i fire år og har bygget et stadig voksende fellesskap som allerede har støttet hundrevis av filmskapere.

Se nærmere på programmet for festivalen her.

Vi sees på OSFF23.